Pravidla soutěže 2020

Pravidla, podmínky a zadání soutěže KU Young Chef 202

Pravidla a kapacita soutěže, postupový klíč a harmonogram soutěžních dnů

  1. Celková a maximální kapacita soutěže je 24 soutěžících.

  2. Pro všechny soutěžící žáky budou ve dnech 29. a 30. 7. 2020 zorganizovány Master Class pod vedením zkušených šéfkuchařů, které žáky pomohou připravit na jejich nominační soutěžní týden. V průběhu dne budou mít soutěžící také prostor pro nácvik jednotlivých úkolů. 

  3. Základní nominační kolo soutěže pro 1 soutěžícího trvá celkem 3 soutěžní dny v nominačním týdnu (úterý až čtvrtek). Celkem budou vypsány 2 nominační týdny ve dvou termínech:

  • 11. – 13. 8. 2020

  • 18. – 20. 8. 2020

    Rozlosování do nominačních týdnů proběhlo dne 3. 6. 2020 takto:

4. Do finálového týdne postupuje 6 nejlepších soutěžících z každého nominačního týdne dle bodového zisku z celého nominačního týdne (úterý až čtvrtek).

5. Celkem postoupí do finálového týdne 12 soutěžících žáků.

6. Finálový týden soutěže bude trvat celkem 4 dny, ve kterých se utká 12 postupujících finalistů o 3 místa ve velkém finále. Postup do velkého finále bude probíhat dle níže uvedeného postupového klíče.

7. Každý den ve finálovém týdnu vypadnou 2 nebo 3 soutěžící, kteří získají nejméně bodů. 

 

8. Ve finálovém týdnu je program každého dne následující: dopoledne Master Class od zkušeného šéfkuchaře. Odpoledne budou vyhlášeny soutěžní úkoly na základě dopolední Master Class. 

   Září 2020   

9. Ve čtvrtek 10. 9. po soutěži se vyhlásí 3 nejlepší soutěžící s největším ziskem bodů od poroty, kteří se v sobotu 12. 9. utkají ve velkém finále o titul „KU Young Chef 2020“. 

 

10. Ve čtvrtek 10. 9. se po vyhlášení 3 postupujících do velkého finále rozlosují finálové soutěžní týmy. Každý ze 3 finalistů si do svého týmu vybere z 9 vyřazených soutěžících 3 členy svého finálového týmu.

 

11. Každý ze 3 finalistů si vybere svého trenéra pro soutěž ve velkém finále. Jména trenérů, zkušených šéfkuchařů, pro finálový večer budou včas komunikována. 

 

12. V pátek 11. 9. bude mít každý ze 3 finalistů k dispozici svého trenéra a členy svého týmu, které si vybral, pro přípravu menu na finálový večer. 

 

13. V sobotu 12. 9. bude od 9:00 do 14:00 probíhat příprava na finálovou soutěž, která odstartuje v 15:00 a bude trvat do 18:00, kdy se začne servírovat soutěžní předkrm. Hlavní chod se bude servírovat v 18:20 a dezert v 18:40. 

 

14. V sobotu 12.9. ve 20:00 bude vyhlášení vítězů a titulu “KU Young Chef 2020“, které bude pokračovat oslavou VŠECH soutěžících nominovaných do soutěže a pozvaných hostů.

Zadání soutěžních úkolů v nominačním týdnu

1. soutěžní den – dopoledne

1. soutěžní úkol – Francouzská omeleta
Připravte francouzskou omeletu ze dvou vajec tak, aby splňovala správné technické parametry. Dochucení a použité surovin záleží na Vaší fantazii. 
Časový limit je 20 minut.

2. soutěžní úkol – Pošírované vejce, holandská omáčka, opečené pečivo
Připravte 2 ks pošírovaných vajec servírovaných na opečeném pečivu a přelitých holandskou omáčkou. Dochucení holandské omáčky a použití dalších surovin je na Vaší fantazii. 
Časový limit je 40 minut.

1. soutěžní den – odpoledne

3. soutěžní úkol – Plněná pasta (tortellini, raviolli, cannelloni, atd…)
Připravte 1 porci (předkrm z tříchodového menu) italské plněné pasty dle vlastní fantazie. Tvar a druh plněné italské pasty záleží na Vaší fantazii stejně jako náplň a použité suroviny. Plněnou pastu musíte servírovat buď zapečenou s omáčkou, nebo nezapečenou, ale také s omáčkou. Základ omáčky musí vycházet z jedné ze základních omáček, tedy bešamel, velouté, tomatová nebo beurre blanc. Hotové ale nerozválené těsto dostanete.
Časový limit je 50 minut.  

4. soutěžní úkol – Italské krémové risotto
Připravte 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) italského krémového risotta připraveného risotto metodou. Dochucení a použité suroviny záleží na Vaši fantazii. Můžete tedy zvolit libovolné risotto, šafránové, hráškové, houbové, parmazánové, tomatové, dýňové, chřestové, nebo jakékoliv další. Risotto můžete, ale nemusíte servírovat s dalšími ingrediencemi. 
Časový limit je 50 minut. 

2. soutěžní den – dopoledne

5. soutěžní úkol – Krémová polévka ze zeleniny nebo luštěnin
Připravte 1 porci krémové polévky ze zeleniny nebo luštěnin. Konzistence a velikost polévky musí odpovídat předkrmu krémové polévky v tříchodovém menu. Dochucení a použité suroviny záleží na Vaší fantazii. Zvolit můžete libovolné krémové polévky jako například krém z pečeného celeru, květákový krém, bramborový krém, dýňový krém, hráškový krém, topinamburový krém, houbový krém, zeleninový krém nebo jakékoliv další. 
Časový limit je 40 minut.

6. soutěžní úkol – Porcování kuřete
Naporcujte půlku kuřete vcelku na kuřecí supréme, kuřecí stehno vykostěné a „lízátko“ z kuřecího křídla.
Časový limit je 20 minut.

7. soutěžní úkol – Kuře, omáčka, příloha
Připravte 1 porci (hlavního chodu z tříchodového menu) z kuřete. Použít můžete kuřecí supréme, kuřecí stehno a „lízátko“ z kuřecího křídla nebo jejich libovolnou kombinaci. Hlavní chod musí obsahovat jednu ze základních omáček a přílohu, která může být zeleninová. Použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii. 
Časový limit je 70 minut. 

2. soutěžní den – odpoledne

8. soutěžní úkol – Filetování mořského vlka
Z celého mořského vlka vyřízněte 2 filety s kůží, jeden se šupinami, druhý bez šupin. 
Časový limit je 15 minut. 

9. soutěžní úkol – Mořský vlk, omáčka, zelenina
Připravte 1 porci (hlavního chod z tříchodového menu) z mořského vlka. Hlavní chod musí obsahovat jednu ze základních omáček a zeleninu. Použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii. 
Časový limit je 50 minut.

10. soutěžní úkol – Mušle a krevety na víně
Připravte 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) z mušlí a krevet na víně. Další použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii. 
Časový limit je 40 minut. 

 

3. soutěžní den – dopoledne

11. soutěžní úkol – Black box
Za úkol budete mít připravit 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) ze surovin, které si vylosujete v black boxu.  
Každý black box bude obsahovat jednu z níže uvedených hlavních surovin + další povinné suroviny, které se soutěžící dozví až v den soutěže:
- Zvěřinový hřbet (jelení, dančí nebo jiný v době soutěže dostupný)
- Vepřová kotleta
- Hovězí steak (nízký roštěnec, pupek, loupaná plec nebo jiný v době soutěže dostupný)
- Steak z lososa s kůží
- Filet z bílé ryby s kůží 
Časový limit je 90 minut.

 

Podmínky účasti v soutěži

  1. Škola je zapojena do vzdělávacího programu Kulinářské umění.

  2. Škola umožní nominovaným studentům přístup do vzdělávacího programu Kulinářské umění.

  3. Vybraný student má splněné všechny dostupné kvízy KU alespoň na 85%.

  4. Student je v roce pořádání soutěže úspěšný absolvent školy – má výuční list, maturitu NEBO bude v září v rok pořádání soutěže nastupovat do posledního ročníku svého studia.

  5. Studentovi je v době konání soutěže alespoň 18 let a ne více jak 22 let, nezletilí soutěžící (16 - 17 let) se mohou zúčastnit se souhlasem rodičů.

  6. Student nemá žádné zkušenosti z trvalého pracovního poměru v gastronomii.

  7. Student bude reprezentovat školu, na které studoval.

  8. Student má zájem vzdělávat se a budovat svou úspěšnou kariéru v gastronomii!

  9. Přihlášky do soutěže bude pořadatel přijímat do 31. 5. 2020. 

  10. Rozlosování soutěžících do soutěžních nominačních týdnů provede pořadatel do 15. 6. 2020. 

  11. Škola zaplatí registrační poplatek 6.000 Kč + DPH (Celkem 7.260 Kč) za každého účastníka soutěže, který je splatný až ve chvíli, kdy soutěž skutečně začne.

  12. Veškeré náklady na ubytování, stravování (snídaně a oběd), organizaci soutěže a doprovodný program hradí pořadatel, škola platí jen registrační poplatek! Hodnota jednoho soutěžního týdne (Master class + nominační týden) pro jednoho soutěžícího žáka je 40.000 Kč. V případě účasti také ve finálovém týdnu je celková hodnota 80.000 Kč na jednoho žáka. 

  13. V případě, že účastník soutěže nenastoupí na soutěž v den konání Master Class, nebo v den konání jeho nominačního týdne, nebo v den konání finálového týdne, registrační poplatek mu nebude vrácen.

  14. V případě, že se student omluví ze soutěže 30 dnů a méně před začátkem prvního dne soutěže, nebude mu registrační poplatek vrácen. Nárok na vrácení registračního poplatku vzniká jen v případě, že se pořadateli podaří zajistit náhradníka za zrušenou pozici nebo v případě vládních omezení způsobených Covid-19. 

  15. Další důvod, kdy bude soutěžícímu registrační poplatek vrácen, jsou závažné zdravotní důvody, které musí účastník doložit, nebo vládní omezení způsobené Covid-19. Bez doložení zdravotních důvodů není možné registrační poplatek vrátit. 

  16. Přihlášený účastník soutěže bude každý den Master Class a každý soutěžní den soutěžit v čistém rondonu školy, v čisté kuchařské zástěře, v čistých kuchařských kalhotách a v čistých kuchařských botách. 

  17. Přihlášený účastník se dostaví den před zahájením jeho termínu Master Class, den před zahájením jeho nominačního týdne a v případě postupu, den před zahájením finálového týdne (neděle 6. 9.) do partnerského hotelu, který bude včas komunikován. 

  18. V případě vyřazení ve finálovém týdnu se musí vyřazený soutěžící účastnit všech naplánovaných dopoledních Master Class od pondělí 7. 9. do čtvrtka 10. 9. 2020, přípravy na finálový večer v pátek 11. 9. 2020 a finálového soutěžního večera v sobotu 12. 9. 2020. 
     

 

Kam dál pro více informací?

KU_YOUNGCHEF_2020.jpg

Soutěž pro mladé kuchařské talenty z celé ČR!

        info@kuyoungchef.cz

        773 077 330‬