Podmínky účasti v soutěži
-
Škola je zapojena do vzdělávacího programu Kulinářské umění.
-
Škola umožní nominovaným studentům přístup do vzdělávacího programu Kulinářské umění.
-
Vybraný student má splněné všechny dostupné kvízy KU alespoň na 85%.
-
Student je v době podání přihlášky do soutěže studentem 2., 3. nebo 4. ročníku.
-
Student je v době konání soutěže mladší 21 let, nezletilí soutěžící (16 - 17 let) se mohou zúčastnit se souhlasem rodičů.
-
Student nemá žádné zkušenosti z trvalého pracovního poměru v gastronomii.
-
Student bude reprezentovat školu, na které studuje.
-
Student má zájem vzdělávat se a budovat svou úspěšnou kariéru v gastronomii.
-
Přihlášky do soutěže bude pořadatel přijímat nejpozději do 7. 11. 2025.
-
Rozlosování soutěžících do soutěžních nominačních dnů provede pořadatel do 14. 11. 2025.
-
Škola zaplatí registrační poplatek 2.500 Kč + DPH za každého účastníka soutěže, který se přihlásí do nominačního kola. Registrační poplatek je splatný do 28. 11. 2025.
-
Škola zaplatí registrační poplatek 6.000 Kč + DPH za každého účastníka soutěže, který postoupí do finálového kola. Tento registrační poplatek je splatný do 12. 1. 2026.
-
Veškeré náklady soutěžícího na ubytování, stravování, organizaci soutěže a doprovodný program hradí pořadatel, škola platí jen registrační poplatek. Doprovod si hradí náklady zvlášť.
-
V případě, že účastník soutěže nenastoupí na soutěž v den konání jeho nominačního kola nebo v den konání finálového kola, registrační poplatek mu nebude vrácen.
-
Přihlášený účastník soutěže bude každý soutěžní den soutěžit v čistém rondonu školy, v čisté kuchařské zástěře, v čistých kuchařských kalhotách a v čistých kuchařských botách.
-
V případě vyřazení ve finálovém týdnu se musí vyřazený soutěžící účastnit všech naplánovaných Master Class, přípravy na finálový večer a finálového soutěžního večera.
Pravidla a kapacita soutěže, postupový klíč a harmonogram soutěžních dnů
1. Celková a maximální kapacita soutěže je 24 soutěžících.
2. V případě, že nebude naplněna minimální kapacita soutěže, tedy 16 soutěžících, pořadatel nebude soutěž pořádat.
3. Základní nominační kolo je jednodenní pro každého ze soutěžících.
4. Celkem budou vypsány maximálně 3 různé termíny nominačních dnů (dle počtu přihlášených žáků), do kterých budou soutěžící rozlosováni. V každém nominačním dnu může soutěžit maximálně 8 soutěžících. V případě, že se soutěžícímu nebude jeho vylosovaný termín hodit, může si termín přehodit s jiným soutěžícím.
5. V případě, že se do soutěže přihlásí více jak 24 soutěžících, bude vyhlášen maximální počet nominací na jednu školu. Soutěžící nad kapacitu 24 budou zařazeni jako náhradníci. Při potvrzování registrací bude použit datum registrace, kdo se dřív závazně registruje, má větší šanci na potvrzení registrace v rámci kapacity 24 soutěžících. Pro pořadí náhradníků bude také použit datum závazné registrace.
6. Jsou vypsány 3 termíny pro nominační kola:
-
6. 1. 2026 (úterý)
-
7. 1. 2026 (středa)
-
8. 1. 2026 (čtvrtek)
7. Nominační kola budou probíhat v Kulinářské Akademii Grosseto v Průhonicích.
V základním nominačním kole soutěže bude soutěžící sbírat body za plnění soutěžních úkolů. V nominačním kole bude vypsáno 5 soutěžních úkolů (2 dopolední a 3 odpolední).
9. Přesné zadání soutěžních úkolů v nominačním kole bude zveřejněné nejpozději do 7. 11. 2025 tak, aby každý nominovaný soutěžící mohl individuálně trénovat. Bude se jednat o tyto soutěžní úkoly:
a) Francouzská nebo klasická omeleta
b) Porcování celého kuřete
c) Hlavní chod z kuřete s jednou ze základních omáček a s přílohou
d) Filetování ryby
e) Hlavní chod z ryby vhodný pro školní stravování
10. Do finálového kola postoupí 9 nejlepších soutěžících ze všech nominačních dnů dle bodového zisku.
11. Finálové kolo soutěže bude probíhat v Kulinářské Akademii Grosseto v Průhonicích 13. 1. a 14. 1. 2026.
12. Finálové kolo soutěže bude tedy trvat celkem 2 dny, ve kterých se utká 9 postupujících finalistů o 3 místa ve velkém finále. Postup do velkého finále bude probíhat dle níže uvedeného postupového klíče.
13. Každý den ve finálovém kole vypadnou 3 soutěžící, kteří získají nejméně bodů.
14. Ve finálovém týdnu je program každého dne formou Master Class od zkušeného šéfkuchaře a následně jsou vyhlášeny soutěžní úkoly na základě tématu Master Class.
15. Na konci finálového kola se vyhlásí 3 nejlepší soutěžící s největším ziskem bodů od poroty, kteří se utkají ve velkém finále o titul „KU Young Chef 2026“.
16. Každý ze 3 finalistů si k sobě vybere 2 pomocníky z řad 6 soutěžících, kteří ve finálovém týdnu vypadnou.
17. Každý ze 3 finalistů si vybere svého trenéra pro soutěž ve velkém finále. Jména trenérů, zkušených šéfkuchařů, pro finálový večer budou včas komunikována.
18. Po finálovém kole (13. a 14. 1. 2026) se každý ze 3 finalistů a 6 členů týmů zúčastní 1 celodenního tréninku ve čtvrtek 15. 1. 2026 v Kulinářské Akademii Grosseto se svým vybraným trenérem.
19. Velké finále proběhne v pátek 16. 1. 2026 v Kulinářské Akademii Grosseto.
20. Slavnostní vyhlášení celé soutěže a titulu „KU Young Chef 2026“ proběhne v sobotu 17. 1. 2026 v 02 Universum v rámci Nova festivalu chutí https://tv.nova.cz/festivalchuti/program
21. Harmonogram slavnostního vyhlášení soutěže bude představen do pondělí 19. 12. 2025.
Shrnutí termínů KU Young Chef 2026




