Pravidla soutěže 2020
Pravidla, podmínky a zadání soutěže KU Young Chef 202
Pravidla a kapacita soutěže, postupový klíč a harmonogram soutěžních dnů
-
Celková a maximální kapacita soutěže je 24 soutěžících.
-
Pro všechny soutěžící žáky budou ve dnech 29. a 30. 7. 2020 zorganizovány Master Class pod vedením zkušených šéfkuchařů, které žáky pomohou připravit na jejich nominační soutěžní týden. V průběhu dne budou mít soutěžící také prostor pro nácvik jednotlivých úkolů.
-
Základní nominační kolo soutěže pro 1 soutěžícího trvá celkem 3 soutěžní dny v nominačním týdnu (úterý až čtvrtek). Celkem budou vypsány 2 nominační týdny ve dvou termínech:
-
11. – 13. 8. 2020
-
18. – 20. 8. 2020
Rozlosování do nominačních týdnů proběhlo dne 3. 6. 2020 takto:
4. Do finálového týdne postupuje 6 nejlepších soutěžících z každého nominačního týdne dle bodového zisku z celého nominačního týdne (úterý až čtvrtek).
5. Celkem postoupí do finálového týdne 12 soutěžících žáků.
6. Finálový týden soutěže bude trvat celkem 4 dny, ve kterých se utká 12 postupujících finalistů o 3 místa ve velkém finále. Postup do velkého finále bude probíhat dle níže uvedeného postupového klíče.
7. Každý den ve finálovém týdnu vypadnou 2 nebo 3 soutěžící, kteří získají nejméně bodů.
8. Ve finálovém týdnu je program každého dne následující: dopoledne Master Class od zkušeného šéfkuchaře. Odpoledne budou vyhlášeny soutěžní úkoly na základě dopolední Master Class.
Září 2020
9. Ve čtvrtek 10. 9. po soutěži se vyhlásí 3 nejlepší soutěžící s největším ziskem bodů od poroty, kteří se v sobotu 12. 9. utkají ve velkém finále o titul „KU Young Chef 2020“.
10. Ve čtvrtek 10. 9. se po vyhlášení 3 postupujících do velkého finále rozlosují finálové soutěžní týmy. Každý ze 3 finalistů si do svého týmu vybere z 9 vyřazených soutěžících 3 členy svého finálového týmu.
11. Každý ze 3 finalistů si vybere svého trenéra pro soutěž ve velkém finále. Jména trenérů, zkušených šéfkuchařů, pro finálový večer budou včas komunikována.
12. V pátek 11. 9. bude mít každý ze 3 finalistů k dispozici svého trenéra a členy svého týmu, které si vybral, pro přípravu menu na finálový večer.
13. V sobotu 12. 9. bude od 9:00 do 14:00 probíhat příprava na finálovou soutěž, která odstartuje v 15:00 a bude trvat do 18:00, kdy se začne servírovat soutěžní předkrm. Hlavní chod se bude servírovat v 18:20 a dezert v 18:40.
14. V sobotu 12.9. ve 20:00 bude vyhlášení vítězů a titulu “KU Young Chef 2020“, které bude pokračovat oslavou VŠECH soutěžících nominovaných do soutěže a pozvaných hostů.
Zadání soutěžních úkolů v nominačním týdnu
1. soutěžní den – dopoledne
1. soutěžní úkol – Francouzská omeleta
Připravte francouzskou omeletu ze dvou vajec tak, aby splňovala správné technické parametry. Dochucení a použité surovin záleží na Vaší fantazii.
Časový limit je 20 minut.
2. soutěžní úkol – Pošírované vejce, holandská omáčka, opečené pečivo
Připravte 2 ks pošírovaných vajec servírovaných na opečeném pečivu a přelitých holandskou omáčkou. Dochucení holandské omáčky a použití dalších surovin je na Vaší fantazii.
Časový limit je 40 minut.
1. soutěžní den – odpoledne
3. soutěžní úkol – Plněná pasta (tortellini, raviolli, cannelloni, atd…)
Připravte 1 porci (předkrm z tříchodového menu) italské plněné pasty dle vlastní fantazie. Tvar a druh plněné italské pasty záleží na Vaší fantazii stejně jako náplň a použité suroviny. Plněnou pastu musíte servírovat buď zapečenou s omáčkou, nebo nezapečenou, ale také s omáčkou. Základ omáčky musí vycházet z jedné ze základních omáček, tedy bešamel, velouté, tomatová nebo beurre blanc. Hotové ale nerozválené těsto dostanete.
Časový limit je 50 minut.
4. soutěžní úkol – Italské krémové risotto
Připravte 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) italského krémového risotta připraveného risotto metodou. Dochucení a použité suroviny záleží na Vaši fantazii. Můžete tedy zvolit libovolné risotto, šafránové, hráškové, houbové, parmazánové, tomatové, dýňové, chřestové, nebo jakékoliv další. Risotto můžete, ale nemusíte servírovat s dalšími ingrediencemi.
Časový limit je 50 minut.
2. soutěžní den – dopoledne
5. soutěžní úkol – Krémová polévka ze zeleniny nebo luštěnin
Připravte 1 porci krémové polévky ze zeleniny nebo luštěnin. Konzistence a velikost polévky musí odpovídat předkrmu krémové polévky v tříchodovém menu. Dochucení a použité suroviny záleží na Vaší fantazii. Zvolit můžete libovolné krémové polévky jako například krém z pečeného celeru, květákový krém, bramborový krém, dýňový krém, hráškový krém, topinamburový krém, houbový krém, zeleninový krém nebo jakékoliv další.
Časový limit je 40 minut.
6. soutěžní úkol – Porcování kuřete
Naporcujte půlku kuřete vcelku na kuřecí supréme, kuřecí stehno vykostěné a „lízátko“ z kuřecího křídla.
Časový limit je 20 minut.
7. soutěžní úkol – Kuře, omáčka, příloha
Připravte 1 porci (hlavního chodu z tříchodového menu) z kuřete. Použít můžete kuřecí supréme, kuřecí stehno a „lízátko“ z kuřecího křídla nebo jejich libovolnou kombinaci. Hlavní chod musí obsahovat jednu ze základních omáček a přílohu, která může být zeleninová. Použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii.
Časový limit je 70 minut.
2. soutěžní den – odpoledne
8. soutěžní úkol – Filetování mořského vlka
Z celého mořského vlka vyřízněte 2 filety s kůží, jeden se šupinami, druhý bez šupin.
Časový limit je 15 minut.
9. soutěžní úkol – Mořský vlk, omáčka, zelenina
Připravte 1 porci (hlavního chod z tříchodového menu) z mořského vlka. Hlavní chod musí obsahovat jednu ze základních omáček a zeleninu. Použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii.
Časový limit je 50 minut.
10. soutěžní úkol – Mušle a krevety na víně
Připravte 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) z mušlí a krevet na víně. Další použité suroviny a dochucení záleží na Vaší fantazii.
Časový limit je 40 minut.
3. soutěžní den – dopoledne
11. soutěžní úkol – Black box
Za úkol budete mít připravit 1 porci (hlavní chod z tříchodového menu) ze surovin, které si vylosujete v black boxu.
Každý black box bude obsahovat jednu z níže uvedených hlavních surovin + další povinné suroviny, které se soutěžící dozví až v den soutěže:
- Zvěřinový hřbet (jelení, dančí nebo jiný v době soutěže dostupný)
- Vepřová kotleta
- Hovězí steak (nízký roštěnec, pupek, loupaná plec nebo jiný v době soutěže dostupný)
- Steak z lososa s kůží
- Filet z bílé ryby s kůží
Časový limit je 90 minut.
Podmínky účasti v soutěži
-
Škola je zapojena do vzdělávacího programu Kulinářské umění.
-
Škola umožní nominovaným studentům přístup do vzdělávacího programu Kulinářské umění.
-
Vybraný student má splněné všechny dostupné kvízy KU alespoň na 85%.
-
Student je v roce pořádání soutěže úspěšný absolvent školy – má výuční list, maturitu NEBO bude v září v rok pořádání soutěže nastupovat do posledního ročníku svého studia.
-
Studentovi je v době konání soutěže alespoň 18 let a ne více jak 22 let, nezletilí soutěžící (16 - 17 let) se mohou zúčastnit se souhlasem rodičů.
-
Student nemá žádné zkušenosti z trvalého pracovního poměru v gastronomii.
-
Student bude reprezentovat školu, na které studoval.
-
Student má zájem vzdělávat se a budovat svou úspěšnou kariéru v gastronomii!
-
Přihlášky do soutěže bude pořadatel přijímat do 31. 5. 2020.
-
Rozlosování soutěžících do soutěžních nominačních týdnů provede pořadatel do 15. 6. 2020.
-
Škola zaplatí registrační poplatek 6.000 Kč + DPH (Celkem 7.260 Kč) za každého účastníka soutěže, který je splatný až ve chvíli, kdy soutěž skutečně začne.
-
Veškeré náklady na ubytování, stravování (snídaně a oběd), organizaci soutěže a doprovodný program hradí pořadatel, škola platí jen registrační poplatek! Hodnota jednoho soutěžního týdne (Master class + nominační týden) pro jednoho soutěžícího žáka je 40.000 Kč. V případě účasti také ve finálovém týdnu je celková hodnota 80.000 Kč na jednoho žáka.
-
V případě, že účastník soutěže nenastoupí na soutěž v den konání Master Class, nebo v den konání jeho nominačního týdne, nebo v den konání finálového týdne, registrační poplatek mu nebude vrácen.
-
V případě, že se student omluví ze soutěže 30 dnů a méně před začátkem prvního dne soutěže, nebude mu registrační poplatek vrácen. Nárok na vrácení registračního poplatku vzniká jen v případě, že se pořadateli podaří zajistit náhradníka za zrušenou pozici nebo v případě vládních omezení způsobených Covid-19.
-
Další důvod, kdy bude soutěžícímu registrační poplatek vrácen, jsou závažné zdravotní důvody, které musí účastník doložit, nebo vládní omezení způsobené Covid-19. Bez doložení zdravotních důvodů není možné registrační poplatek vrátit.
-
Přihlášený účastník soutěže bude každý den Master Class a každý soutěžní den soutěžit v čistém rondonu školy, v čisté kuchařské zástěře, v čistých kuchařských kalhotách a v čistých kuchařských botách.
-
Přihlášený účastník se dostaví den před zahájením jeho termínu Master Class, den před zahájením jeho nominačního týdne a v případě postupu, den před zahájením finálového týdne (neděle 6. 9.) do partnerského hotelu, který bude včas komunikován.
-
V případě vyřazení ve finálovém týdnu se musí vyřazený soutěžící účastnit všech naplánovaných dopoledních Master Class od pondělí 7. 9. do čtvrtka 10. 9. 2020, přípravy na finálový večer v pátek 11. 9. 2020 a finálového soutěžního večera v sobotu 12. 9. 2020.